BLOG

Διαβάστε στο blog μας ιδέες και προτάσεις
για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
τα ποιοτικά μας υφάσματα

Γυναικείο σκίτσο μόδας σχεδίαση – αναλογίες

Είναι βασικό να καταλάβουμε πως ο κάθε ζωγράφος καλλιεργεί και παρουσιάζει τους πίνακες του με το δικό του στυλ, έτσι και ο σχεδιαστής ακολουθεί τη δική του προσωπική γραμμή και προσπαθεί να την τελειοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερο.

Γι’ αυτό σε αυτό το blog θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε νέους σχεδιαστές στη δημιουργία βασικών αρχών απεικόνισης και σχεδιασμού ξεκινώντας από τα πιο κλασικά.

Βασικές αρχές

  • Έχοντας ως βασική αρχή τη σχεδίαση της κλασικής φιγούρας υπολογίζουμε για το ύψος 9 με 10 ύψη κεφαλιού.
  • Στις αριθμιζόμενες γραμμές στο κανονικό σώμα η θηλή του στήθους βρίσκεται στην 2η γραμμή, η μέση στην 3η γραμμή, οι ώμοι σχηματίζονται πάνω στην γραμμή που περνά από 1/2 μεταξύ της 1ης και 2ης γραμμής, και το υπογάστριο τοποθετείται λίγο κάτω από την 4η γραμμή.
  • Το σημείο που σχηματίζονται τα γόνατα είναι είναι στην 6η γραμμή και οι αστράγαλοι στην 8η.
  • Το χέρι σε στάση προσοχής φτάνει με την άκρη των δαχτύλων στη μέση του μηρού (μακριά και λεπτά άκρα).
  • Ο αγκώνας είναι στο ίδιο ύψος με την μέση και ο καρπός στο ύψος του υπογάστριου.
  • Το μήκος της παλάμης είναι σχεδόν ίσο με το ύψος του προσώπου ενώ το μήκος του πέλματος είναι λίγο μεγαλύτερο από το ύψος του κεφαλιού.
  • Το υπογάστριο σχεδιάζεται λίγο πιο χαμηλά ενώ τα γόνατα βρίσκονται στην γραμμή που περνά από το 1/2 μεταξύ της 6ης και 7ης γραμμής και οι αστράγαλοι στην 9η.
  • Τέλος της μέσης το πλάτος υπολογίζεται περίπου στο 1 μήκος κεφαλιού.

Αυτή η φιγούρα ορισμένες φορές γίνεται πιο ψηλή αν το φάρδος του ρούχου το απαιτεί, ενώ σχεδιάζοντας τις διάφορες στάσεις της φιγούρας πρέπει να προσέξουμε ώστε να εξυπηρετούν στην ανάδειξη του ρούχου. Μια σιλουέτα ντυμένη με στενή η ίσια φούστα θα δείξει πολύ όμορφα πάνω σε μια στάση με κλειστά πόδια ή σε μια απεικόνιση γυναίκας που βαδίζει.
Όσο φαρδαίνουν τα ρούχα στο κάτω μέρος του σώματος, ανεξαρτήτως σχεδίου, τόσο το άνοιγμα των ποδιών στη σχεδίαση θα επιτρέψει την καλύτερη απεικόνιση της.