Συχνές Ερωτήσεις

Πότε χρειαζόμαστε ύφασμα για:

  • Μια κλασική φούστα σε ίσια γραμμή

‘Όταν το ύφασμα έχει φάρδος 1,50 χρειαζόμαστε 0,80 εκατοστά για μια φούστα μέχρι το γόνατο. Αν θέλουμε το μάκρος να φτάσει πιο χαμηλά π.χ. μέχρι τον αστράγαλο, τότε κόβουμε 1 μέτρο.  Τα μέτρα αυτά διπλασιάζονται όταν το ύφασμα έχει φάρδος 0,90 έως 1,15 μέτρα . Αν τώρα το σχέδιο είναι σε φαρδιά γραμμή, ή λοξά κομμένο ,τότε σε φάρδος 1,50 μέτρο , χρησιμοποιούμε τα διπλά μετρά τουλάχιστον. Δηλαδή μια φούστα μέχρι το γόνατο σε φαρδιά γραμμή χρειαζόμαστε 1,50 μέτρο.

  • Ένα φόρεμα με μακρύ μανίκι

Όταν το ύφασμα έχει φάρδος 1,50 μετρό, για ένα φόρεμα σε ίσια γραμμή από το γόνατο μέχρι τον αστράγαλο χρειαζόμαστε 2 έως 2,50 μετρά. Αν το σχέδιο είναι σε φαρδιά γραμμή, τότε τα μέτρα αλλάζουν σε 2,50 και 3 μέτρα αντίστοιχα.

  • Ένα πουκάμισο ή μπλούζα με μακρύ μανίκι

Ένα τέτοιο σχέδιο σε διπλόφαρδο ύφασμα ,δηλαδή όταν έχει φάρδος 1,40μ έως 1,50μ. χρειαζόμαστε 1,50 μέτρο για κανονικό ύψος. Αν θέλουμε να μακρύνει περισσότερο από τη μέση και κάτω, προσθέτουμε ύψος.

  • Για ένα παντελόνι

Όταν έχουμε ύφασμα με φάρδος 1,50 μετρό, χρειαζόμαστε 1,20 μέτρα για ένα ίσιο παντελόνι. Αν το σχέδιο είναι σε φαρδιά γραμμή, π.χ. μια παντελόνα, τότε τα μέτρα διπλασιάζονται. Επίσης αυτό ισχύει και όταν πρόκειται για μεγάλα νούμερα ή XXL νούμερα.

  • Για ένα παλτό

Για ένα κλασσικό παλτό μέχρι τη μέση της γάμπας χρειαζόμαστε 2,50 μετρά. Αν το σχέδιο είναι πιο κοντό (ημίπαλτο) τότε χρειαζόμαστε 2 μέτρα. Αν το σχέδιο είναι μέχρι τον αστράγαλο τότε χρησιμοποιούμε 3 μέτρα. Αν είναι το σχέδιο σε κάπα χρησιμοποιούμε 2 μέτρα.

  • Για μανίκια

Όταν το μανίκι είναι μακρύ συνήθως σε κανονικό μέγεθος χρησιμοποιούμε 0,70 εκατοστά. Όταν είναι κοντό μανίκι χρησιμοποιούμε 0,30 εκατοστά.

Σε τι φάρδος πρέπει να επιλέξω ένα ύφασμα για ένδυση

Τα υφάσματα ένδυσης βγαίνουν κυρίως σε φάρδος 1,40 μέχρι 1,60 μέτρα. Σε οποίο φάρδος διαλέξετε ύφασμα για ένα σχέδιο, τα μέτρα είναι κοινά σε αυτά τα φάρδη. Πιο σπάνια υπάρχουν υφάσματα σε φάρδος 0,80εκ έως 1,15 μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέτρα που χρειαζόμαστε είναι συνήθως τα διπλάσια. Βέβαια τα στενά σε φάρδος υφάσματα είναι πιο σπάνια, μιας και στη σύγχρονη εποχή οι μηχανές ύφανσης είναι σε μεγάλο πλάτος.

Πως υπολογίζουμε απλά και εύκολα μέτρα για σχέδια ρούχων

Ο τρόπος που θα αναλύσουμε παρακάτω αφορά τα διπλόφαρδα υφάσματα (1,40 έως 1,60 μέτρα). Πάντα ξεκινάμε να μετράμε το σχέδιο από εκεί που αρχίζει. Δηλαδή για ένα φόρεμα ξεκινάμε από τον ωμό και μετράμε μέχρι εκεί που θέλουμε να σταματήσει το σχέδιο. Έπειτα αν έχει μανίκι, στην ήδη διάσταση που έχουμε προσθέτουμε τη διάσταση του μανικιού.  Αν το σχέδιο είναι σε φαρδιά γραμμή, λοξό ή για μεγάλα μεγέθη, τότε διπλασιάζουμε τα μετρά που έχουν ήδη μετρήσει. Το μανίκι παραμένει στην αρχική διάσταση και δεν το διπλασιάζουμε, πάρα μόνο αν είναι σε σχέδιο πολύ λοξό, τύπου π.χ. «Νυχτερίδα». Έτσι λοιπόν με ένα άλλο παράδειγμα , για ένα παντελόνι μετράμε από τη μέση μας μέχρι τον αστράγαλο (1,10 μέτρα). Προσοχή, πάντα να προσθέτετε 10 με 15 πόντους περισσότερο για ασφάλεια. Επίσης τα αρχικά μέτρα που λαμβάνετε, τα διπλασιάζετε στην περίπτωση που αγοράσετε ένα μονόφαρδο ύφασμα (0,80εκ έως 1,15μ.).

Πότε βάζουμε φόδρα σε ύφασμα

Γενικά όλα τα σχέδια χρειάζονται φόδρα γιατί στρώνουν καλύτερα στο σώμα. Σε μερικές περιπτώσεις πχ σε καλοκαιρινά σχέδια μπορούμε να την αποφύγουμε όταν θέλουμε ένα πιο δροσερό ρούχο ή για παράδειγμα σε ένα διάφανες ελαφρύ ύφασμα όταν θέλουμε να διατηρήσουμε την “αέρινη” αίσθηση του.

Τι είδους φόδρες υπάρχουν

Οι φόδρες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις σταθερές και τις ελαστικές. Η σταθερή φόδρα χρησιμοποιείται σε χειμερινά υφάσματα κυρίως με σταθερή ύφανση. Οι ελαστικές φόδρες χρησιμοποιούνται σε ελαστικά υφάσματα και ελαφριά διαφανή καλοκαιρινά υφάσματα.